1. >Over ons
  2. >Biodiversiteit boosten én de bodem beschermen, zo doen we dat

Voor een beter morgen. Je hebt het vast al eens eerder voorbij zien komen. Die belofte - want dat is het - nemen wij erg serieus. Dat doen we onder andere door ons te focussen op het boosten van de biodiversiteit en door de bodem van onze planeet te beschermen. Dat moet ook wel. Want als het grootste groentemerk ter wereld (onze telers beheren samen zo’n 186.000 voetbalvelden aan grond) kunnen we echt het verschil maken. Net als jij. Lees snel verder om te ontdekken wat wij doen én wat jij kunt doen!

Wat is biodiversiteit, en waarom is dat belangrijk?

Bio-wattes? Biodiversiteit. Of met andere woorden: alles wat leeft op deze aarde. Van planten tot dieren. Hoe meer soorten in onze tuinen, parken, landbouwgebieden en natuurgebieden, hoe beter. Deze biodiversiteit houdt de natuur in balans. Het zorgt voor schoon water, vruchtbare grond én een stabiel klimaat.

 

En wat doet Bonduelle?

Kijk. Jij stelt kritische vragen. Daar houden we van. We leggen het aan je uit. Bij Bonduelle zetten we ons beste beentje voor door meer gebruik te maken van alternatieve landbouwtechnieken. Denk hierbij aan: gewasrotatie (ieder jaar planten we andere gewassen op een stuk grond), mechanische onkruidbestrijding en insectennetten. Allemaal oplossingen die minder belastend zijn voor het milieu. Ook gaan we zuinig met ons water om en planten we maar liefst 500 verschillende rassen. Alles om de biodiversiteit te bevorderen.

Dit kan jij doen om biodiversiteit te boosten!

Natuurlijk kunnen we het niet alleen. Wij hebben jouw hulp nodig om het verschil te maken. Dat kan al met een paar kleine aanpassingen in je dagelijks gedrag. Het resultaat liegt er niet om. Je creëert zo namelijk een fijner, makkelijker en zorgelozer leven voor je eigen generatie en de generaties die volgen. Onze tips! 

 

  • Eet eens wat minder vlees. De vleesproductie zorgt voor een immense CO2-uitstoot. Voor 1 kilo rundvlees bedraagt de uitstoot zo’n 24 kilo CO2, terwijl dat voor peulvruchten maar 1 kilo is. Minder vlees eten en kiezen voor een vegetarisch of flexitarisch dieet, zet dus flink wat zoden aan de dijk. Eén dag per week geen vlees eten bespaart zo’n 6 kilo vlees, 587 kilometer met de gemiddelde auto aan CO2-uitstoot en 750 liter water. Groenten en peulvruchten zijn gelukkig hartstikke lekker. 
  • Duik de tuin in. En plant bloemen. Kies bijvoorbeeld voor een Grote Kaardenbol, Slangenkruid of Wilde Marjolein. Deze vergroten de biodiversiteit. 
  • Geef ruimte aan insecten. Plaats bijvoorbeeld een insectenhotel. Deze beestjes zijn de opruimers van de natuur, dienen als voedsel voor andere dieren én zijn essentieel voor de bestuiving van onze gewassen. Multifunctioneel dus. 
  • Beperk je plastic gebruik. Single-use plastic komt nog veel te vaak in de natuur terecht. En da’s niet best. Vergeet dus dat plastic waterflesje en dat wegwerpbestek. Kies voor een duurzamer, herbruikbaar alternatief. 

 

Zo. Da’s een flinke lading informatie. Nu je dit allemaal weet, kies dan eens wat vaker voor een plantaardige maaltijd. Smakelijk eten!