1. >Over ons
  2. >De groenteketen

GEZONDE BODEM

Duurzame tuinbouw begint bij een gezonde bodem, met de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en een rijk bodemleven. Dat bereiken de telers door de beste methoden te gebruiken voor grondbewerking (bijvoorbeeld beperkt ploegen d.m.v. ‘strip-till’) en bemesting (met veel organische meststoffen). Bovendien wordt op ieder perceel het soort gewas voortdurend afgewisseld. Aan de hand van bodemmonsters stellen adviseurs van Bonduelle vast wat de bodem precies nodig heeft.

SAMEN MET DE BOER

Bonduelle oogst bijna al zijn groenten van telers met wie het een langdurige samenwerking heeft. Van de Bonduelle telers heeft 96% de ‘Agronomic Charter’ getekend. Dit geeft invulling aan de visie van Bonduelle op een transitie naar telen mét de natuur, in plaats van ten koste van de natuur.

Speerpunten hierin zijn:

• Bescherm de bodem
• Verhoog de biodiversiteit
• Verminder de ecologische voetafdruk
• Optimaliseer de kwaliteit en het gebruik van water
• Minimaliseer het gebruik van chemische meststoffen

RUIM 500 GROENTENRASSEN

Bonduelle beschikt over zaden voor meer dan 500 rassen van de groenten die wij verwerken. Daardoor kunnen wij altijd optimaal inspelen op het juiste oogstmoment, weerstand tegen plagen, de lokale bodemgesteldheid, enzovoort. Deze rassen zijn gegarandeerd vrij van genetische modificatie.

PERFECT RIJP GEOOGST

De fabrieken van Bonduelle staan dichtbij de percelen waar de groenten worden geteeld. Na de oogst verwerkt en verpakt Bonduelle de groenten binnen drie uur. Dat maakt het mogelijk om deze te oogsten op het moment dat ze perfect rijp zijn en dus de best mogelijke smaak en voedingswaarde bevatten.

NIETS GAAT VERLOREN

Alle groenten die voor Bonduelle worden geteeld, worden ook verwerkt tot producten. Gemiddeld 69% van de plant is voor mensen niet eetbaar. Deze restanten worden deels verwerkt tot veevoer (denk bijvoorbeeld aan bonenstengels of de bladeren rond de maïskof) en deels tot compost waarmee de percelen worden bemest. Ongeveer 2% wordt vergist tot biogas, dat de fabrieken van energie voorziet.

100% TRACEERBAAR

Van ieder perceel waar groenten worden geteeld voor Bonduelle houdt de boer een dossier bij. Hierin staat informatie over het plantenras, moment van zaaien en oogsten, bemesting, irrigatie, enzovoort. Op ieder blikje staat een code waarmee we kunnen nagaan van welk perceel de groenten afkomstig zijn. Zo houdt Bonduelle volledige controle over de manier waarop haar groenten worden verbouwd.