1. >Voor een beter morgen
  2. >5 redenen om meer peulvruchten te eten

Peulvruchten. Daar wordt een mens vrolijk van. Deze krachtpatsers zijn namelijk even rijk aan smaak als aan voordelen. Het advies om elke week peulvruchten te eten, geldt dan ook niet voor niets. Benieuwd naar de geheimen van peulvruchten? Lees dan snel verder. Wij vertellen je er alles over.

Wat zijn peulvruchten?

Laten we bij het begin beginnen. Want wat zijn peulvruchten? Wij verstaan hieronder:

  • Edamame bonen  
  • Reuzenbonen (ook wel Limabonen genoemd)
  • Cannellini bonen
  • Linzen
  • Rode en groene kidneybonen
  • Zwarte, bruine en witte bonen
  • Kikkererwten
  • Kapucijners

Een hele lijst. Ze hebben echter één ding gemeen. Het zijn allemaal zaden met of zonder omhulsel. Duidelijk, toch? Gaan we nu over op de vijf redenen om meer peulvruchten te eten.

Peulvruchten zijn hartstikke gezond

Deze krachtpatsers zitten namelijk vol vitaminen uit groep B. Waaronder ijzer, magnesium en zink. Maar dat niet alleen. Er zitten ook veel vezels, koolhydraten en eiwitten in. Het eten van peulvruchten heeft dan ook - volgens meerdere wetenschappelijke onderzoeken -  een positief effect op je gezondheid. Ze helpen tegen overgewicht, obesitas en diabetes type 2.

Ze zijn rijk aan complexe koolhydraten

Peulvruchten zitten boordevol complexe koolhydraten en vezels. Doordat ze langzaam verteerd worden, zit je er lang vol van. Daarnaast worden de suikers (glucose) in peulvruchten langzaam in het bloed opgenomen. Dat betekent: meer energie om de dingen te doen die je leuk vindt. En dan is het ook nog eens bewezen dat het eten van peulvruchten helpt bij het verlagen van je cholesterol en het risico op hart- en vaatziekten. Wauw!

En zitten bomvol plantaardige eiwitten

Een portie gekookte peulvruchten (van 100 gram) bevat zo’n 5 tot 10 procent eiwitten. Dat is veel. Heel veel. Let wel, eiwitten uit peulvruchten zijn anders dan eiwitten uit vlees. De plantaardige eiwitten zijn namelijk rijk aan lysine en bevatten dan weer minder zwavelhoudende aminozuren. Combineer peulvruchten dan ook met granen als tarwe en rijst voor een uitgebalanceerde maaltijd.

Een paar van onze favoriete combinaties? Kidneybonen en rijst, linzen en pasta en griesmeel en kikkererwten. Wat zet jij vanavond op tafel?

Peulvruchten zijn goed voor de grond én het milieu

Peulvruchten zijn een natuurlijke, groene meststof. De plant bindt stikstof uit de lucht en zet dit om in voedingsstoffen voor de bodem. Zo wordt de grond op een natuurlijke manier bemest. Andere planten kunnen hiervan profiteren. Daarbij verminderen ze de uitstoot van broeikasgassen en helpen ze met het behouden van de biodiversiteit. Wat een helden!

En natuurlijk ontzettend lekker!

Peulvruchten worden over de hele wereld gegeten en staan hun mannetje in allerlei verschillende gerechten. Je kunt het zo gek niet bedenken. Van Libanese falafels tot chili - sin - carne. En nog zo’n voordeel: deze krachtpatsers zijn lekker goedkoop. Dit maakt het nóg makkelijker om vaker voor een vega(n) gerecht te kiezen.

Het mooiste van alles? Ze zijn gewoon verkrijgbaar bij jouw favoriete supermarkt. Onze Bonduelle Peulvruchten zijn al voor je gestoomd. Ze smaken daardoor heerlijk en zijn lekker knapperig. Daarnaast bespaart het tijd én moeite. Benieuwd naar ons assortiment? Klik hier.