1. >Voor een beter morgen
  2. >Red je voedsel van de kliko voor een beter morgen

Voedselverspilling. Niet alleen slecht voor je portemonnee, maar ook voor de wereld. Het is hartstikke zonde bovendien. Daarom letten we met z’n allen steeds meer op wat we aan eten weggooien. Ben jij nog op zoek naar tips om jouw voedselafval te verminderen? Zoek dan niet verder. We geven je een aantal concrete tips. Daar kom je verder mee

 

Voedselverspilling in Nederland, de cijfers

Voedselverspilling is een groot probleem in Nederland. Daarom zijn we op onderzoek uitgegaan. Want hoeveel gooien we nu echt weg? We kwamen de volgende cijfers tegen. En die liegen er niet om. Zit je? 

  • Gemiddeld gooien we zo’n 34 kilo eten per persoon, per jaar weg aan voedsel. 
  • Dat doen we voornamelijk via de grijze en groene kliko. Iets meer dan 26 kilo komt daarin terecht. 
  • Ongeveer 9,5 procent van al het eten dat we kopen, belandt in de vuilnisbak. Dat is - gelukkig - een flinke daling ten opzichte van voorgaande jaren. 
  • Wat we het meest verspillen? Brood, zuivel, groente (!), fruit en aardappelen. 

Na het lezen van dit artikel valt daar tenminste één ding van weg. Jij zegt vaarwel tegen groenterestjes. 

Dit doen we bij Bonduelle

Je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen. We doen het samen. Wij geven jou de tools die jij nodig hebt om je beste beentje voor te zetten. Onze groenten in blik zijn bijvoorbeeld ontzettend lang houdbaar. Tot wel drie jaar. Er gaat dus niet zomaar iets over datum. Daarnaast zijn onze vriesverse groenten in zak makkelijk te portioneren. Je haalt precies die juiste hoeveelheid uit de zak. Da’s handig! 


Natuurlijk komt het wel eens voor dat er tijdens de productie groente uitvalt. Ook dan laten we de vuilnisbak links liggen. In plaats daarvan verwerken we deze groente tot dierenvoeding. Blijven er blikken of zakken over? Dan doneren we deze aan de Voedselbank.

Dit kun jij doen tegen voedselverspilling

Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Koop bijvoorbeeld slim in, door voor producten te kiezen die lang houdbaar zijn. Een hint: je vindt ons in het conserven - en vriesversschap van jouw lokale supermarkt ;-). Ook kan het helpen om je maaltijden te plannen. Maak in dat geval een boodschappenlijstje (en houd je daaraan). Hierdoor voorkom je dat je te veel inkoopt. Onze laatste tip? Simpel. Bewaar je eten op de juiste manier. Een geopend blikje is bijvoorbeeld nog 24 uur afgedekt in de koelkast te bewaren. Iets meer tijd nodig? Stop de inhoud dan in een vershoudbakje om deze termijn met een dag of twee te verlengen. 

Heb jij nog tips om voedselverspilling tegen te gaan? Deel deze met ons via Instagram of Facebook. Gebruik hiervoor de hashtag #BonduelleNederland en inspireer een ander!